De ideale temperatuur voor jouw CV-ketel

Hoe hoog moet de temperatuur van een CV-ketel zijn?

Een grote verbruiker van gas is de CV-ketel, omdat deze op temperatuur moet blijven. Dit is de centrale verwarmingsketel waarin al het water dat in huis gebruikt wordt, wordt verwarmd. Wanneer je bijvoorbeeld de kachel aanzet, zal het water in de ketel verwarmd worden. Is dit op temperatuur? Dan wordt het water naar de gewenste plekken vervoerd. Vervolgens komt er weer koud water in de ketel terecht en wordt deze verwarmd. Dit proces blijft doorgaan totdat het huis op de gewenste temperatuur is. Ook werkt het zo wanneer je de kraan opendraait voor warm water of als je onder de douche gaat staan.

Een CV-ketel draait in de meeste huishoudens op gas. Maak je veel gebruik van warm water en zet je graag de kachel hoog, dan kan het zo zijn dat jouw rekeningen er aan het einde van de maand altijd weer goed uitzien. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je CV-ketel energiezuiniger wordt. Eén daarvan is het lager zetten van de temperatuur. Bij SmartCV leggen we je graag uit wat de mogelijkheden zijn en hoe deze temperatuur aangepast kan worden.

Let ook altijd op de druk van je CV-ketel en hoe vaak je de ketel bij moet vullen.

Wat zegt de temperatuur op de CV-ketel over de warmte in huis?

Wanneer je een CV-ketel hebt is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Dit zorgt er namelijk voor dat de ketel zo lang mogelijk meegaat, zonder dat deze slecht wordt. Dit onderhoud kun je bij ons laten doen. Hierbij kijken we ook naar de temperatuur van je CV-ketel.

De temperatuur van een moderne ketel kan wel oplopen tot 80 graden. Of je je CV-ketel nu op 50 of op 80 graden zet, wanneer je je huis wilt verwarmen tot 19 graden, zal je huis in beide gevallen verwarmd worden. Bij een CV-ketel die tot 50 tot 60 graden is ingesteld hoeft de ketel minder hard te werken om op temperatuur te komen. Wanneer deze op 80 graden staat werkt de ketel nog steeds goed, maar zal deze er harder voor moeten werken. Of de ketel nu op 50 of op 80 graden staat maakt voor de temperatuur in je huis dus niet uit.

Het enige verschil dat je zult merken, is dat je energierekening aan het eind van de maand een stuk lager is. Dit omdat de CV-ketel lager is gezet en dus minder hard hoeft te werken om op temperatuur te komen.

Wat is de ideale temperatuur voor de CV-ketel?

Je kunt zelf bepalen wat de ideale temperatuur voor jouw CV-ketel is. Welke temperatuur ideaal is voor jou hangt van een aantal factoren af. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met het type ketel dat je hebt. Er zijn namelijk verschillende typen CV-ketels. Ze zijn te onderscheiden in HR-, UHR- en HRE-ketels. De meest voorkomende ketel is de hoge rendementsketel, ofwel de HR-ketel.

Verder moet je rekening houden met de werking van de thermostaat. Deze kan bijvoorbeeld automatisch gaan, maar ook mechanisch of modulerend zijn. Om zelf de temperatuur van je CV-ketel te kunnen verlagen, is het belangrijk dat je dit gemakkelijk met de hand kunt aanpassen. Verder speelt de verwarmingsinstallatie een belangrijke rol. Hierbij kan het verschillen hoe gemakkelijk je zelf de temperatuur aan kunt passen en wat voor effect dit heeft op het gehele systeem.

Heb je een redelijk goed geïsoleerd huis, dan is een temperatuur van 50 of 60 graden vaak voldoende om het huis goed te kunnen verwarmen. In een huis met een zeer goede isolatie kan zelfs een temperatuur van 35-50 graden voldoende zijn.

Bij SmartCV raden we je aan eerst te onderzoeken welk type CV-ketel je hebt, hoe de thermostaat werkt en hoe de verwarmingsinstallatie in elkaar zit voordat je begint met het aanpassen van de temperatuur. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de isolatie van het huis. Wanneer je dit weet, kun je de temperatuur van je CV-ketel verlagen. We raden aan eerst te testen in hoeverre je de temperatuur kunt verlagen en het vervolgens in stappen te doen. Zo kom je erachter wat de ideale keteltemperatuur is voor jouw huis.

De voor- en nadelen van de temperatuur van je CV-ketel verlagen

Het verlagen van de CV-ketel temperatuur heeft verschillende voor- en nadelen. De moderne CV-ketels zijn namelijk optimaal ingesteld, waardoor de inhoud zo goed mogelijk wordt benut. Wel gaat er altijd een klein deel van de warmte verloren. Wanneer de temperatuur van de CV-ketel naar 60 graden wordt gezet, zal de het verliezen van warmte worden beperkt. Het rendement van de ketel wordt verbeterd en de CV-ketel zal dus nog efficiënter gaan werken. Naast het optimaliseren van het warmteverlies zorgt het verlagen van de keteltemperatuur ook voor een zuiniger CV-ketel. De ketel hoeft namelijk minder moeite te doen om op temperatuur te komen.

Wel heeft het verlagen van de temperatuur ook een aantal nadelen. Het kan bijvoorbeeld een stuk langer duren om de woning op te warmen. Wanneer je de temperatuur van de CV-ketel lager zet, maak je de aanvoertemperatuur van de CV lager. Dit is de temperatuur die ervoor zorgt dat het water dat rond wordt gebracht op de juiste temperatuur komt. Doordat deze aanvoertemperatuur lager wordt, kan het langer duren voordat de woning is opgewarmd. Daarnaast kan het voorkomen dat de woning niet voldoende opwarmt, wat gebeurt wanneer de buitentemperatuur erg laag is.

Een ander nadeel is dat de besparing soms minimaal is. Alhoewel je zeker energie bespaart door de aanvoering temperatuur te verlagen, is dit soms maar minimaal. Hierin speelt de kamerthermostaat een belangrijke rol. Heb je een modulerende thermostaat, dan zal deze uit zichzelf de aanvoertemperatuur van de CV verhogen tot de gewenste temperatuur. Dit zal de thermostaat automatisch doen wanneer deze merkt dat een woning onvoldoende of te traag verwarmt.

Wanneer je de temperatuur van de CV-ketel verlaagt, raden wij je bij SmartCV aan om rekening te houden met de verschillende factoren. Op deze manier kun je zelf bepalen of de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen.

Hoe zorg je voor een zuinige CV-ketel?

Weet je nog niet zeker of je de temperatuur van je CV-ketel wilt verlagen, dan zijn er genoeg andere dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je CV-ketel zo zuinig mogelijk wordt. Het eerste wat je kunt doen is een onderhoudscontract afsluiten, op deze manier zorg je ervoor dat je CV-ketel regelmatig wordt onderhouden. Door onderhoud is de kans kleiner dat er onderdelen vies worden of kapot gaan, waardoor de ketel langer meegaat.

Ook helpt het om de thermostaat in de woonkamer en andere ruimten niet hoger te zetten dan dat echt nodig is. Dit zorgt ervoor dat de CV-ketel niet harder hoeft te werken dan nodig en bespaart weer energie. Bij een oudere ketel is een goede ventilatie belangrijk. Hierdoor wordt voldoende lucht aan- en afgevoerd.

Een andere tip die we bij Smart CV vaak meegeven is om de radiatoren en convectoren regelmatig stofvrij te maken. Niet alleen geven de radiatoren hierdoor betere warmte af, het zorgt er ook nog eens voor dat de lucht in het huis gezonder wordt. Heb je vragen over onderhoud dan kun je dit altijd vragen aan de installateur. Ook kun je voor advies en onderhoudsvragen bij ons terecht.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.