Rookgasafvoer vervangen
Wanneer je twijfelt over je rookgasafvoer vervangen is het raadzaam om een vakman in te schakelen die uitsluitsel kan geven. Een verouderde rookgasafvoer kent door slijtage namelijk meer kans op lekken, wat voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen. Dit wil je voor zijn. Daarom vernieuw je deze afvoer tijdig. Dit brengt echter natuurlijk ook kosten met zich mee, dus je wil er ook niet te vroeg mee zijn. Twijfel jij of je afvoer aan vervanging toe is? Bij SmartCV informeren we je graag over wanneer en hoe je jouw rookgasafvoer moet vervang.
Waarom moet een rookgasafvoer vervangen worden?
Een rookgasafvoer voert de gassen van jouw verwarmingsketel af. Dat doet het via een doorvoer door het dak of een doorvoer door de muur. Hoe dan ook komen deze gassen voor het overgrote deel buiten weer uit, maar blijft er ook een klein deel achter in het afvoerkanaal. Dit slaat als roet op de buizen. Hier zit vaak ook een beetje zuur in. Dit bijt in de afvoer en de afvoer gaat slijten. Als een afvoer versleten is gaat hij lekken. Dan komen de gassen van jouw CV-ketel dus je huis binnen. Je hebt een gaslek. Om dit te voorkomen, moet je jouw rookgasafvoer dus tijdig vervangen.
Koolmonoxide
Bij de verbranding in een verwarmingsketel heb je te maken met verschillende gassen die vrij komen. Sommige zijn te ruiken, maar sommige ook niet. Een berucht gas is koolmonoxide, dit komt vrij als je geen volledige verbranding hebt in je ketel door bijvoorbeeld een blokkade in de luchttoevoer. Koolmonoxide is kleurloos en geurloos en dus niet waar te nemen zonder koolmonoxidemelder. Koolmonoxide werkt bedwelmend en staat bekend als een sluipmoordenaar. Gelukkig komen koolmonoxidevergiftigingen tegenwoordig niet heel vaak meer voor en met een modern afvoersysteem is dit nagenoeg onmogelijk. Wel is het raadzaam om voor de zekerheid je rookgasafvoer te vervangen. Ook om storingen in je CV-ketel te voorkomen. Hierover later meer.
- Snelle en betrouwbare service
- Persoonlijk advies van ervaren deskundigen
- Een uitgebreid assortiment
Wat is de levensduur van een rookgasafvoer?
De levensduur van een rookgasafvoer werd vroeger vastgesteld op ongeveer 20 jaar. De laatste jaren komt men hier van terug. Omdat een rookgasafvoer 20 jaar meegaat en de gemiddelde CV-ketel 15 jaar, stellen veel mensen de vervanging uit totdat de volgende CV-ketel. Zo blijft een afvoer al snel 30 jaar op zijn plek. Dat is gevaarlijk omdat men dan 10 jaar met een verouderde afvoer zit met alle gevaren van dien. Daarbij stoken steeds meer mensen met een HoogRendement-ketel. Deze maken ook gebruik van de warmte in de rook. Daardoor wordt er meer warmte onttrokken uit de rook en is deze koeler. Koelere rook bevat meer condens en die condens bevat weer meer zuur dat in de afvoerpijpen vreet. Daardoor zorgt een HR-ketel voor snellere slijtage van je rookgasafvoer.
Kies voor zekerheid
Neem daarom geen risico met je gezondheid en laat altijd je afvoer mee vervangen met de ketel. Zo weet je zeker dat je nooit met een verouderde afvoer komt te zitten en daarnaast hoef je maar één keer een installateur te laten komen. Deze ontkoppelt je gehele installatie en vervangt meteen de ketel én de afvoer en plaatst een nieuwe installatie die perfect op elkaar aansluit. Na installatie wordt alles nog eens grondig nagelopen en afgesteld. Zo is je verwarmingsinstallatie niet alleen weer helemaal up-to-date. Ook draait alles zo veilig en efficiënt mogelijk.
Is rookgasafvoer vervangen verplicht bij een nieuwe CV-ketel?
Een rookgasafvoer gaat tegenwoordig ongeveer even lang mee als een CV-ketel. Daarom is het tegenwoordig standaard om bij het vervangen van de ketel, meteen de afvoer mee te nemen. Lange tijd was de rookgasafvoer een beetje een ondergeschoven kindje en werd de vervanging uitgesteld met een hele levensduur van een CV-ketel. Dit leidde tot onveilige situaties en zelfs koolmonoxidevergiftigingen. Tegenwoordig is het volgens de normeringen dan ook verplicht om bij een ketel van 5 jaar of ouder altijd ook de rookgasafvoer te vervangen. Wij krijgen dan ook vaker de vraag om een rookgasafvoer bij VvE’s te vervangen. In grote panden als deze wil je al helemaal niet in een onveilige situatie komen en deze voor zijn.
Concentrische rookgasafvoer
Als de normen gewoon gevolgd worden is het onnodig om bang te zijn voor een gaslek. De meeste rookgasafvoeren zijn tegenwoordig concentrisch. Dit houdt in dat de gasafvoer bestaat uit een binnenbuis en een buitenbuis. De binnenzijde voert de rook af en in de buitenste buis wordt juist lucht van buiten aangevoerd. In het geval van een lek in de afvoer, stroomt dit dus eerst de luchttoevoer in. De CV-ketel zal dit opmerken, afslaan en een storing aangeven. Hierdoor merkt je tijdig dat de rookgasafvoer vervangen moet worden.
Is het handig om alleen de afvoer te vervangen?
Een rookgasafvoer wordt tegenwoordig dus vaak tegelijk vervangen met de CV-ketel. Hierdoor hoeven er bijvoorbeeld maar één keer voorrijkosten gerekend te worden en ook scheelt het vaak in de hoeveelheid arbeidsuren die gerekend moeten worden door de installateur. Soms is het echter handiger om te kiezen voor het vervangen van de rookgasafvoer. Bijvoorbeeld wanneer je afvoer verouderd is en je CV-ketel nog niet heel oud is. Ook als je nog gebruik maakt van een parallelle rookgasafvoer is het wel zo veilig om deze te vervangen voor een modernere concentrische afvoer.
Parallelle rookgasafvoer
Een parallelle rookgasafvoer is te herkennen aan het feit dat het uit twee buizen bestaat. Eén voor de aanvoer van lucht en één voor de afvoer van de dampen. Het nadeel van zo’n installatie is dat wanneer de afvoer lek is, je dus meteen een gaslek in huis hebt. Verouderde rookgasafvoerinstallaties zijn de nummer één reden van koolmonoxide lekkages. Daarom is het zeker verstandig om deze direct te vervangen, ongeacht de leeftijd van je ketel.
Rookgasafvoer vervangen kosten
Om kosten te besparen wordt dus meestal de hele installatie vervangen, omdat die toch een keer versleten is. Om bij een rookgasafvoer vervangen kosten te besparen is meteen uitkijken naar een nieuwe ketel dus zeker aan te raden. De kosten van het vervangen van een losse rookgasafvoer zijn heel verschillend. Dit heeft te maken met bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de afvoer en de vraag of de doorvoer door de muur of het dak gaat. Vanwege dit soort vragen is er dus geen eenduidig antwoord te geven en adviseren wij om een offerte aan te vragen en hierbij een duidelijke omschrijving te geven met eventueel een paar goede foto’s van de huidige situatie. Zo kunnen wij een goede inschatting maken van de mogelijke kosten.
Kies voor vakmanschap
De rookgasafvoer is de laatste jaren flink verbeterd. Er wordt daarom ook massaal vervangen voor veiligere uitvoeringen. Hierdoor komen ook veel ongediplomeerde installateurs in de markt. Daarmee loop je het risico dat je een slecht aangelegde installatie krijgt opgeleverd. Laat daarom je rookgasafvoer altijd vervangen door een vakman die voldoet aan alle eisen en normeringen. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem telefonisch contact op! Wij zijn onder andere werkzaam in de regio van Amsterdam, Utrecht en Leiden.
Heeft u een vraag?
Neem contact met ons op